Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ubicació

El terme municipal de Torrefarrera, de 23,48 km² d'extensió total, es troba al sector de la plana del Segrià, a 214m d'altitud, estès al Nord de la ciutat de Lleida. Limita amb els termes de Lleida per la vessant Sud, amb Torre-Serona per l'Est, amb Rosselló de Segrià i Benavent de Segrià pel Nord i amb Alpicat pel Sud.

Les principals entitats de població d'aquest municipi són el poble de Torrefarrera —el cap municipal—, i el terme de Malpartit, a més de les urbanitzacions de les Comes, Corxat, el Pla de la Pona, Salats, la Raconada i el Tossal (compartida amb el terme municipal de Torre-Serona).

El sector de Malpartit forma un enclavament de 16,34 km², situat al Nord Oest de Torrefarrera. Unit per un sol punt amb el nucli principal de Torrefarrera limita amb els termes de Rosselló de Segrià i Vilanova de Segrià per l'Est, amb Alguaire pel Nord, amb Almacelles pel Nord Oest, amb Lleida pel Sud Oest i amb Alpicat pel Sud. L'estructura urbana, edificis d'un mateix tipus a banda i banda d'un carrer, segueix les idees colonitzadores aplicades per Melcior de Guàrdia a Almacelles i a la Saida.

Al final dels anys setanta i al començament dels vuitanta s'inicià la construcció d'una colla d'urbanitzacions, habitatges de segona residència de gent de Lleida, que envolten el cap municipal i són a una distància compresa entre els 200m i els 2 km. A la partida d'Ull-roig, al límit amb Torre-Serona, i compartida amb aquest terme municipal, hi ha la urbanització del Tossal. A l'antiga carretera de la Vall d'Aran —abans de fer-se la variant—, a uns 200m del nucli urbà, hi ha la urbanització de la Raconada. Les del Pla de la Pona i Salats estan situades l'una al costat de l'altra a la partida del Secà. Aquest també és el cas de les de Corxat i les Comes, gairebé contigües, que són situades en un camí que surt a mà esquerra de la carretera nacional, a uns 500m del nucli urbà.

image.jpg