Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Situació

Ubicació

El terme municipal de Torrefarrera, de 23,48 km² d'extensió total, es troba al sector de la plana del Segrià, a 214m d'altitud, estès al Nord de la ciutat de Lleida. Limita amb els termes de Lleida per la vessant Sud, amb Torre-Serona per l'Est, amb Rosselló de Segrià i Benavent de Segrià pel Nord i amb Alpicat pel Sud.

Les principals entitats de població d'aquest municipi són el poble de Torrefarrera —el cap municipal—, i el terme de Malpartit, a més de les urbanitzacions de les Comes, Corxat, el Pla de la Pona, Salats, la Raconada i el Tossal (compartida amb el terme municipal de Torre-Serona).

El sector de Malpartit forma un enclavament de 16,34 km², situat al Nord Oest de Torrefarrera. Unit per un sol punt amb el nucli principal de Torrefarrera limita amb els termes de Rosselló de Segrià i Vilanova de Segrià per l'Est, amb Alguaire pel Nord, amb Almacelles pel Nord Oest, amb Lleida pel Sud Oest i amb Alpicat pel Sud. L'estructura urbana, edificis d'un mateix tipus a banda i banda d'un carrer, segueix les idees colonitzadores aplicades per Melcior de Guàrdia a Almacelles i a la Saida.

Al final dels anys setanta i al començament dels vuitanta s'inicià la construcció d'una colla d'urbanitzacions, habitatges de segona residència de gent de Lleida, que envolten el cap municipal i són a una distància compresa entre els 200m i els 2 km. A la partida d'Ull-roig, al límit amb Torre-Serona, i compartida amb aquest terme municipal, hi ha la urbanització del Tossal. A l'antiga carretera de la Vall d'Aran —abans de fer-se la variant—, a uns 200m del nucli urbà, hi ha la urbanització de la Raconada. Les del Pla de la Pona i Salats estan situades l'una al costat de l'altra a la partida del Secà. Aquest també és el cas de les de Corxat i les Comes, gairebé contigües, que són situades en un camí que surt a mà esquerra de la carretera nacional, a uns 500m del nucli urbà.

image.jpg

Comunicacions

Un dels grans avantatges de Torrefarrera són les excel·lents comunicacions de què gaudeix, que li permet uns bons accessos tant a nivell estatal com europeu.

El poble està en un punt on convergeixen l'autovia A-2 i la carretera Nacional 230, que comunica Lleida amb la Vall d'Aran, i que està en fase de substitució per l'Autovia A-14, que també surt de Torrefarrera.

La proximitat amb la ciutat de Lleida, 4 Km., i la privilegiada situació entre les vies de comunicació (la connexió amb l'A-22 Lleida - Osca és a 2 Km.) fan de Torrefarrera un lloc triat per moltes empreses i famílies per establir-s'hi.

Aquesta òptima xarxa de comunicacions ha comportat unes conseqüències certament interessants per Torrefarrera. Potser la més destacada ha estat l'establiment del Polígon Industrial Torrefarrera, el qual ha estat molt ben rebut per tots els empresaris i inversionistes del poble i rodalies.

A més Torrefarrera es comunica amb municipis veïns per camins locals que van a Alpicat, a Lleida (Marimunt), a Malpartit, a Rosselló i a Torre-Serona.