Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Torrefarrera redueix la fiscalitat per ajudar les famílies, l’activitat econòmica, agilitzar la burocràcia i promoure l’economia verda

DIMECRES 11 NOVEMBRE 2020

L’Ajuntament de Torrefarrera va aprovar en el ple municipal d’ahir dimarts, 10 de novembre, la modificació de les ordenances fiscals per al 2021 amb l’objectiu d’ajudar les famílies, donar suport a l’activitat econòmica, agilitzar la burocràcia i promoure l’economia verda.

El consistori preveu reduir la recaptació més de 100.000 euros amb aquestes mesures, que es compensaran amb la reducció de consum energètic gràcies a les inversions fetes, a activitats que no es podran realitzar a causa de la COVID-19 i altres mesures de contenció.

L’alcalde, Jordi Latorre, destaca que “tot i la disminució d’ingressos municipals, estem fent un esforç per mantenir els serveis sense augmentar la càrrega fiscal de veïns i empreses, i aquestes modificacions permetran reduir-la, a més de facilitar la tramitació de permisos d’obres i promoure la instal·lació de plaques fotovoltaiques per fer de Torrefarrera un poble verd. Això, junt amb les diferents línies de subvencions convocades, ajudaran la nostra ciutadania, empreses i comerços a fer front a aquesta crisi derivada de la COVID-19”.

En concret, amb aquesta modificació de les ordenances fiscals, es redueix l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) de 0,484% a 0,47%, en finques urbanes, el que suposa una baixada de 40.000 euros en la recaptació municipal.

A la Llar d’Infants, per recolzar les famílies, es bonificarà amb un 33% tant a les famílies nombroses com el segon fill o filla matriculat el mateix curs.

Per promoure l’economia verda i la instal·lació d’autoconsum solar, s’ha aprovat una bonificació del 25% de l’IBI durant 4 anys a qui instal·li sistemes per a l’aprofitament de l’energia solar (un 5% en el cas d’habitatges plurifamiliars). Això se suma a la bonificació del 70% en l’impost d’obres i es modifica l’ordenança de les obres subjectes al règim de comunicació prèvia per donar més facilitat administrativa. A més, per a les instal·lacions que no superin els 10 kW, no es requerirà fiança.

Pel que fa a les ordenances que afecten els negocis de Torrefarrera, el consistori ha aprovat la reducció del 50% de la taxa de terrasses amb taules i cadires, i la reducció entre el 30 i el 50% de la tarifa al mercat dominical, en funció de la limitació de l’aforament.

Per compensar part de l’increment del cànon de residus de la Generalitat i el dèficit de més de 80.000 euros del servei, s’incrementa la taxa d’escombraries en 12,06 euros per cada habitatge, amb la qual cosa la recaptació augmentarà en 24.000 euros.

Fruit de la modificació de les ordenances fiscals, queden excloses de comunicació i impost les obres de pintar parets i sostres interiors, col·locació o substitució de portes, finestres, persianes i reixes en obertures interiors, i obertures de façana sense modificar-les.

A més, també en les obres, es redueix la fiança per l’afectació a la via pública a 50 euros per m2 lineal de façana. I s’exclou de constituir aquesta fiança totes les obres subjectes a comunicació prèvia, excepte les que es realitzin a la façana, a la coberta o a les mitgeres de l’edifici, als locals en planta baixa, als espais comuns de l’edifici, les que modifiquin la distribució interior i les que sol·licitin ocupació de la via pública.