Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Torrefarrera continua un any més amb la campanya #ElFuturQueVolem per seguir fomentant la recollida selectiva entre la ciutadania i lluitar contra el malbaratament d'aliments

DIMARTS 02 OCTUBRE 2018

L’Ajuntament de Torrefarrera segueix un any més amb la campanya #ElFuturQueVolem, iniciada a la tardor de 2017, per informar a la ciutadania de les eines disponibles per tal d’augmentar la recollida selectiva així com evitar el malbaratament alimentari. Aquesta nova temporada es farà més incís en el reciclatge de la FORM (la fracció orgànica dels residus municipals) i reduir el malbaratament alimentari. Durant aquest curs, per una banda es visitaran als grans productors de FORM per saber com s’està gestionant actualment la matèria orgànica, trobar com es pot millorar i quins recursos els hi pot oferir l’Ajuntament per fer-ho.  La campanya també anirà dirigida als més petits, realitzant diferents tallers als centres educatius.

L'alcalde de Torrefarrera, Jordi Latorre, explica que "des de l'equip de govern municipal hem notat una millora considerable respecte l'any passat en les dades de recollida selectiva, que comportarà un estalvi que permetrà adequar el servei". "Agraïm als torrefarrerins i torrefarrerines el seu esforç i esperem que dia a dia més gent se sumi al reciclatge, perquè Torrefarrera esdevingui un lloc més responsable i respectuós amb el medi ambient", ha afegit Latorre.

Les accions de la campanya d'aquest curs van començar aquest estiu, aprofitant la instal·lació de les 41 illes de contenidors, cada una d’elles formada per un contenidor de cada fracció: vidre, cartró, envasos, matèria orgànica i resta. Concretament es va iniciar a les piscines, on es van dur a terme dos tallers contra el malbaratament alimentari. Els assistents van poder gaudir d’una estona agradable, aprenent trucs per evitar el malbaratament alimentari i coneixent i tastant receptes de batuts de fruita molt madura que, a vegades, no sabem com donar-li sortida.

Durant la tardor, es visitaran els grans productors del municipi per transmetre’ls-hi la importància del reaprofitament alimentari, el reciclatge i la seva rellevància. També se’ls oferirà l’assessorament necessari i recursos per tal de millorar el reciclatge de la FORM, que el 2017, al municipi, va ser del 6,7%, quan la matèria orgànica representa el 33% dels residus que es generen.

A més a més, també es visitaran els centres educatius de la vila, on es realitzaran diversos tallers a l’alumnat perquè aprenguin el funcionament i la importància del reciclatge i del reaprofitament alimentari.

L'any 2016 el municipi de Torrefarrera només va reciclar el 18,77% dels residus i se situava, conjuntament amb els altres municipis de la comarca del Segrià, a la cua del percentatge de recollida selectiva de Catalunya (la mitjana catalana era del 38,53%). El 2017 l’Ajuntament va decidir iniciar la campanya #ElFuturQueVolem, per incentivar als torrefarrerins i torrefarrerines a augmentar el reciclatge. Un any després, la recollida selectiva ha augmentat fins al 23,26%.

Aquesta campanya també vol treballar contra el malbaratament alimentari, un problema mediambiental, moral i econòmic. L’Agència de Residus de Catalunya el quantifica en 35 kg/persona a l’any, de manera que els catalans llencen 262.000 tones d’aliments a l’any, que equival al que menjarien durant 25 dies sencers.

Cal recordar que la campanya “#ElFuturQueVolem” no és exclusiva de Torrefarrera, és una acció conjunta amb altres municipis de la comarca: Aitona, Albatàrrec, Alcoletge, Alpicat, Benavent i Rosselló.  Per tenir més ressò i que la ciutadania pugui informar-se amb facilitat sobre la campanya, s’han creat el blog elfuturquevolem.wordpress.com i un compte de Twitter amb el perfil @elfuturquevolem.