Taller de teatre jove sobre microracismes en el marc del 2n Festival Treubanya de Torrefarrera
Impartit per l'actor Raiman Diallo, els i les joves participants han assajat escenes quotidianes de racisme que pateixen les persones racialitzades i migrades en diferents àmbits de la societat. Aquestes escenes acompanyaran la xerrada teatralitzada "Racisme: el pa de cada dia" a càrrec de Nogay Ndiaye que inaugurarà el Festival Treubanya el pròxim dissabte, 28 de maig a les 11 h a l'Espai Sala
DIMARTS 24 MAIG 2022
Joves de Torrefarrera han participat en el Taller de Teatre Jove Treubanya, impartit per l’actor lleidatà Raiman Diallo, com a activitat transversal del Festival Treubanya, el festival familiar d’arts escèniques de Torrefarrera que enguany celebra la 2a edició i que tindrà lloc els dies 28 i 29 de maig.
Durant la formació, els i les joves han assajat escenes quotidianes de racisme que pateixen les persones racialitzades i migrades en diferents àmbits de la societat i que acompanyaran la xerrada teatralitzada "Racisme: el pa de cada dia" conduïda per Nogay Ndiaye de l'associació Ndiatiguia de Lleida, que inaugurarà el Festival Treubanya el pròxim dissabte, 28 de maig a les 11 h a l'Espai Sala. Enguany, la programació del Festival posa especial atenció a mostrar la interculturalitat i la diversitat existents a la societat.
Aquesta activitat s'enllaça amb els tallers d'interculturalitat que la Regidoria de Joventut, en col·laboració amb la Coordinació Territorial de Joventut a Lleida, el Col·lectiu i+ i l'Institut Joan Solà de Torrefarrera, ha dut a terme durant el curs escolar amb l'alumnat de 3r d'ESO i els vídeos "Soc jove, soc d'aquí", realitzats a Cal Jove amb la col·laboració de la videògrafa Alba Pifarré. En aquest projecte es pretén enfortir el sentiment de pertinença a la comunitat del jovent de Torrefarrera amb famílies provinents d'altres països.
A més del taller de teatre, dins el marc del Festival Treubanya enguany s'ha organitzat també el Concurs de contes i relats curts Treubanya, adreçat a infants i joves de 8 a 18 anys. Els contes i relats guanyadors es donaran a conèixer en la inauguració del Festival.
2a edició del Festival Treubanya de Torrefarrera
El cap de setmana del 28 i 29 de maig se celebrarà la 2a edició del Festival Treubanya, el Festival familiar d’arts escèniques de Torrefarrera, que organitza la regidoria d’Infància i Igualtat de l’Ajuntament de la localitat i que comptarà amb tretze espectacles i activitats de diferents disciplines artístiques com teatre, circ i titelles, a càrrec de companyies catalanes, cinc de les quals són lleidatanes, i també de Saragossa.
El Festival compta amb una programació amb perspectiva de gènere, inclusiva i diversa, que pretén promoure la coeducació, la cooperació i la pau. A més, el certamen vol promoure espectacles amb valors i de qualitat, apropar la cultura als infants i adolescents del municipi, i donar a conèixer Torrefarrera.
Les entrades per als espectacles que tindran lloc a l’Espai Sala (Sala Social de l’Ajuntament) es poden comprar a través de la pàgina web https://festivaltreubanya.koobin.cat i tindran un preu de 2 euros. La resta d’activitats de carrer seran gratuïtes i tindran lloc a l’Espai Miremont (plaça Miremont, al costat de l’Ajuntament) i a l’Espai Botera (plaça Constitució).
La xerrada teatralitzada que inaugurarà el Festival porta per títol “Racisme: el pa de cada dia”, i tindrà lloc dissabte, 28 de maig a les 11.00 h a l’Espai Sala. Anirà a càrrec de l'associació Ndiatiguia de Lleida, amb la participació de Nogay Ndiaye, Raiman i joves de Torrefarrera, i està adreçada a famílies, professorat i altres professionals que treballen amb infància o adolescència.
A les 17.30 h, serà el torn de l’obra “La Llàntia Meravellosa”, a càrrec de la companyia lleidatana Festuc Teatre a l’Espai Sala. Es tracta d’un espectacle de titelles i actors, que parla dels desitjos, de l’acceptació i de l’amor que és capaç de sobrepassar les dificultats que ens presenta la vida. Les entrades per aquest espectacle aniran en benefici d’AFANOC.
Des de les 17.30 a les 20.30 h, els infants podran jugar a l’Espai Melic a l’Espai Botera, una zona de joc i moviment lliure on la canalla gaudirà de manera sensorial d’estructures de fusta i joguines inspirades en la mirada de la Dra. Pikler. Aquesta activitat estarà present també diumenge, 29 de maig, en horari de 10.30 a 13.30 h.
A les 18.45 h, la música arribarà de la mà de “Sabor” del grup segarrenc Sound de Secà. Uns personatges apareixen espontàniament des de la Segarra a Torrefarrera per conduir al públic en un recorregut ple d’energia, vitalitat i bogeria. L’espectacle serà itinerant.
El circ també serà present en aquest primer dia de Festival amb l’espectacle “Fuera de Stock”, del saragossà Edu Manazas, que parla de somnis, d’esperances, d’il·lusions, de la vida, de viure-la, de joc. Narrat en clau de circ a través de malabars i acrobàcies. L’activitat tindrà lloc a les 20.00 h a l’Espai Miremont.
I per tancar el primer dia de Festival, a les 21.00 h tindrà lloc el contacontes “Posa’t a les sabates”, a càrrec de 4Contes. Un conjunt d’històries que entendriran, enfadaran i faran somriure l’espectador i el convidaran a posar-se a la pell dels altres.
La programació de diumenge, 29 de maig, començarà a les 11.00 h a l’Espai Miremont amb “Iter” de la companyia Infra-Poètic-Circ, una peça que parla sobre el desgast dels cossos de circ, sobre la valentia de deixar anar i la fragilitat d’iniciar.
A les 12.00 h, l’Espai Sala serà l’escenari de l’obra de titelles “La mama dels arbres”, de la companyia Fes-t’ho com vulguis. Es tracta d’una història plena d’emocions: empatia, resiliència, tristor, coratge i alegria, amb un clar missatge ecologista i d’empoderament femení, basada en l’activista Wangari Maathai.
A les 17.00 h, serà el torn de l’obra “Kàtia” de la companyia Teatre Nu, a l’Espai Sala. La Kàtia fa la maleta i emprèn un viatge, l’aventura de la seva vida que viurà acompanyada de la seva mare.
A les 17.30 h, a l’Espai Botera, tindrà lloc el conte teatralitzat “Paraula d’una nena negra”, a càrrec de Maisa Perk, que combina ball, cant i titelles. La Sally és una nena negra que ve d’una família multicultural. Un dia viu la seva primera experiència racista i quan arriba a casa i s’estira al seu llit, comença un viatge pels països dels seus besavis, avis i pares.
A les 18.15 h, a l’Espai Miremont tindrà lloc l’espectacle musical “De poetes cançonetes”, de la companyia Toni Xuclà, on la poesia infantil de grans autores i autors catalans es converteix en un divertit viatge.
De les 17.30 a les 20.30 h, arriba a Torrefarrera La Sextruck, la caravana pedagògica que ofereix informació i formació sobre sexualitats, afectivitats i feminismes, a l’Espai Botera.
I a les 19.30 h, clourà la 2a edició del Festival Treubanya l’espectacle de circ “La Sextruck ha llegado a su comunidack”, a càrrec de la companyia La Churry. Ciutadana del món, soltera per decisió pròpia, s’acosta als 40 i gaudeix d’un cos no normatiu amb molt d’orgull. La Mattilde arriba a Torrefarerra amb la seva caravana per compartir amb tothom les singulars experiències sexuals i afectives de la seva vida.
L’organització compta amb un equip de voluntariat format per joves de Cal Jove i altres torrefarrerines i torrefarrerins.