Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La proposta de posar tendals als patis de l'Escola La Creu, la més votada en el procés de Pressupostos Participatius de Torrefarrera

Els ciutadans podien votar entre les 46 propostes vàlides aportades pels veïns i veïnes de Torrefarrera

DIMECRES 12 JULIOL 2017

L'Ajuntament de Torrefarrera va presentat ahir dimarts, 11 de juliol a les 20.30 hores, els resultats del procés de Pressupostos Participatius endegat pel consistori per decidir a què es destinaran 45.000 euros del pressupost municipal d'inversions per a l'any 2017.

D'entre les 46 propostes vàlides presentades per la ciutadania durant el mes de maig, la proposta més votada en la fase de votació popular i, per tant, guanyadora del procés participatiu ha estat la de posar tendals als patis de l'Escola La Creu de la localitat, amb un cost aproximat de 45.000 euros, la totalitat del pressupost disponible per aquesta partida.

La proposta guanyadora ha rebut 76 dels 820 vots emesos per les 302 persones empadronades al municipi majors de 16 anys que han volgut participar en aquest procés de votació, el que suposa un 8,07% de participació del total de censats. Cal recordar que cada persona podia votar fins a un màxim de tres propostes mitjançant el vot presencial, a les oficines municipals, o el vot electrònic.

L'actuació guanyadora contempla la instal·lació de tendals en uns 400 m² dels patis de l'escola, incloent-hi tota l'estructura i les proteccions d'aquesta, la redacció d'un projecte i la direcció d'obra. Aquesta actuació requerirà adequar la proposta als criteris del Departament d'Ensenyament.

La segona proposta més votada, amb 61 vots, ha estat la instal·lació de desfibril·ladors externs en espais públics del poble; i la tercera, amb 46 vots, ha estat la d'enderrocar l'immoble del carrer Carretera núm. 21 i redacció del projecte d'ampliació de la sala social de la localitat.

L'alcalde de Torrefarrera, Jordi Latorre, ha destacat la implicació de la ciutadania en la presa de decisions i ha afegit que "des de l'equip de govern municipal estem satisfets per l'alta participació a l'hora de fer propostes de millora per a Torrefarrera i també pel nombre de votacions rebudes, sobretot de vot electrònic que ha suposat gairebé el 94% del total de votacions". Així mateix, ha informat que “l'equip de govern intentarà executar la segona proposta d’instal·lació de desfibril·ladors externs en espais públics, si l'execució del pressupost municipal ho permet, ja que no té un cost molt alt, i l'Ajuntament vol millorar la protecció cardíaca a nivell local”.

Els pressupostos participatius permeten acostar el pressupost municipal i, en definitiva, la gestió municipal a la ciutadania. A més, faciliten que la població pugui debatre i decidir sobre el model de poble que vol i les actuacions necessàries al municipi, tot fomentant i potenciant la cultura de la participació ciutadana en la gestió municipal.

Fases del procés de Pressupostos Participatius

Presentació i taller de propostes

Sessió realitzada el passat 4 de maig a la Sala Social de l'Ajuntament.

Fem propostes

Del 5 al 21 de maig, a través d'un formulari en paper i al web de l’Ajuntament www.torrefarrera.cat.

Validació de les propostes

Del 22 de maig al 16 de juny, una comissió formada per personal tècnic municipal va realitzar la valoració tècnica, jurídica i econòmica de les propostes recollides.

Una vegada valorades, les propostes acceptades, d'acord amb l’acompliment dels criteris establerts, es van divulgar a través de tots els mitjans disponibles, per tal que la població en tingués coneixement i pogués votar-les posteriorment.

Votació popular

Del 26 de juny al 2 de juliol, tota la població de 16 anys o més empadronada al municipi tenia l’oportunitat de votar les propostes mitjançant un procés de votació popular, presencialment a les oficines municipals o via telemàtica en una pàgina web habilitada per a tal efecte. Cadascun dels ciutadans i ciutadanes podien votar un màxim de 3 propostes del formulari.

Les propostes finals se seleccionen segons la votació obtinguda, fins a esgotar el límit de 45.000 euros. Arribat el punt en el qual la incorporació d'una proposta fa que l'import acumulat superi la dotació establerta, salta a la següent proposta més votada que permeti completar el límit.

Tancament i avaluació del procés

L'11 de juliol es realitza la sessió de presentació pública dels resultats del procés on es mostren la proposta guanyadora.

Per tancar el procés, la comissió de coordinació elaborarà una memòria del mateix com a eina de millora per a edicions futures.

PRESENTACIÓ DE LA SESSIÓ INFORMATIVA