Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Joan Turu i l’alumnat de 3r de l’Escola La Creu pinten els murals que donaran la benvinguda al 1r Festival Treubanya de Torrefarrera

El Festival Familiar d’Arts Escèniques se celebrarà a la localitat el pròxim cap de setmana, 29 i 30 de maig, amb una programació coeducativa, cent per cent diversa, inclusiva, cooperativa i igualitària

DIMECRES 26 MAIG 2021

L’il·lustrador Joan Turu i l’alumnat de 3r de l’Escola La Creu han enllestit avui els murals que donaran la benvinguda al 1r Festival Treubanya, el Festival Familiar d’Arts Escèniques de Torrefarrera, que tindrà lloc aquest cap de setmana, 29 i 30 de maig. Els murals van començar a agafar forma en la sessió realitzada el passat 18 de maig, on els infants van aportar les idees que avui s’han materialitzat, amb el traç inconfusible de Joan Turu, en cinc plafons d’1,22 x 2,44 metres.

El Festival Treubanya, ideat per al públic familiar, comptarà amb una programació coeducativa i plural, amb cinc espectacles de diferents disciplines artístiques com teatre, circ i màgia, que respecten valors com la perspectiva de gènere, la diversitat, la inclusió, la cooperació i la pau.

Es tracta d’un certamen participatiu que ha comptat també amb la col·laboració del jovent de Torrefarrera. Tant els usuaris de Cal Jove com l’alumnat de 3r d’ESO han ajudat en la decoració dels espais on tindran lloc els espectacles.

Així mateix, una norantena de nens i nenes de 6è de l’Escola La Creu han participat en el Concurs de contes Treubanya. Repartits en grups, l’alumnat ha ideat 24 contes infantils coeducatius, adreçats a infants de 3 a 7 anys. Els relats han de complir amb les premisses de ser plurals i inclusius, utilitzant llenguatge inclusiu i no sexista, amb personatges que no reprodueixin estereotips i rols de gènere, i que hi apareguin diversitat de cossos, capacitats, races, cultures, orígens, orientacions sexuals i identitats. El conte guanyador del concurs es donarà a conèixer durant l’acte inaugural que tindrà lloc el pròxim dissabte, 29 de maig a les 11.00 hores, abans de la xerrada teatralitzada “Prou! Surto del conte”, realitzada exclusivament per al Treubanya, a càrrec de Cristina Vila, creadora de “Cambia el cuento”, un projecte que treballa la coeducació com a eina de transformació.

Els espectacles del Festival Treubanya tindran lloc en dos espais de la localitat: l’Espai Sala (Sala Social de l’Ajuntament) i l’Espai Miremont (plaça Miremont). Encara queden algunes localitats disponibles per a la xerrada teatralitzada de dissabte, "Prou! Surto del conte", la resta es van exhaurir en poques hores (venda d’entrades en aquest enllaç: https://festivaltreubanya.koobin.cat).

Programa d’espectacles del 1r Festival Treubanya de Torrefarrera

El Festival Treubanya aixecarà el teló dissabte, 29 de maig a les 11.00 hores, amb la xerrada teatralitzada “Prou! Surto del conte”, a càrrec de Cristina Vila i la Companyia Anatomia del Cactus. Cristina Vila és sociòloga i creadora del projecte "Cambia el cuento" i farà una xerrada participativa, adreçada a professorat, famílies i infants majors de 10 anys, sobre desigualtats de gènere, mites de l'amor romàntic i violències sexuals. Vila estarà acompanyada de la representació in situ dels contes de la Caputxeta vermella i la Bella, de la mà de Clara Olmo i Àngel Pérez, de la Companyia Anatomia del Cactus. L'objectiu és parlar de desigualtats, estereotips de gènere i desemmascarar la violència masclista present en els contes infantils i en la societat.

També dissabte, les 17.00 hores, serà el torn de l’espectacle de teatre “Camí a l’escola”, de la companyia Campi Qui Pugui, adreçat a majors de 5 anys. “Camí a l’escola” és la història de tres germanes que s’enfronten diàriament a adversitats per arribar a l’escola. Tres nenes que viuen en un país qualsevol, en un lloc llunyà i proper alhora, que no parlen cap idioma concret i els parlen tots a la vegada. Un espectacle visual i sense text que s’inspira en la història real d’infants d’arreu del món. Infants autònoms i capaços, que comparteixen les ganes d’aprendre i canviar el seu món.

I a les 19.00 hores, tancarà les actuacions de dissabte l’espectacle de pallassos i circ “La Bella Tour” de la companyia del mateix nom, per a tots els públics. Quan el circ estava en ple moment i el públic aclamava les habilitats dels acròbates i el coratge dels domadors cada nit, els pallassos eren l’ànima de l’espectacle fent riure tant a infants com adults. Ara ja no queden malabaristes, ni acròbates, ni màgia. Tan sols aquests dos pallassos i la seva herència de circ dins d’una caixa. Cada dia intenten, amb esforç, mantenir la tradició familiar. Algun cop amb èxit, altres amb catastròfic resultat. En qualsevol cas no tiraran la tovallola fins arribar al seu objectiu: la rialla del públic.

Diumenge, 30 de maig a les 10.30 i a les 12.00 hores, es podrà gaudir de l’espectacle de teatre musical “KL’AA, la teva cançó”, de la companyia Inspira Teatre, adreçat a infants de 0 a 5 anys i les seves famílies. “KL’AA, la teva cançó” és un viatge musical de l’infant en la descoberta del món. Una experiència visual i sonora a través de la veu i la cançó. Posa de manifest la veu com a fonament de la presència humana, com a vehicle d’identitat. L’espectacle es va construint gràcies als sons. Els sons que emet un nadó per comunicar-se. A partir d’aquí sorgeix la música.

I a les 18.00 hores, clourà la 1a edició del Festival Treubanya l’espectacle d’humor gestual i màgia per a tots els públics “The Postman”, a càrrec de Txema Muñoz. Diuen que “The Postman” és l’únic carter que ha repartit cartes a més de vint països dels cinc continents. Ha entregat paquets a la reina d’Anglaterra, al Papa i a dos presidents de la Casablanca. Reparteix tot el que té persona destinatària. Però s’adona que té un paquet sense adreça ni remitent. No sap per a qui és. Què ha de fer?