Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els veïns de Torrefarrera decidiran en què s'inverteixen 45.000 € amb uns pressupostos participatius

DIVENDRES 05 MAIG 2017

L'Ajuntament de Torrefarrera ha posat en marxa els pressupostos participatius perquè els veïns i veïnes de la localitat puguin decidir a què es destinaran 45.000 euros del pressupost municipal d'inversions per a l'any 2017. Aquesta iniciativa servirà per implicar la ciutadania en les decisions que afecten el municipi i és un pas per a un govern més transparent i col·laboratiu. Avui dijous, 4 de maig, ha tingut lloc la sessió de presentació a la Sala Social de l'Ajuntament de la localitat.

Els pressupostos participatius permetran acostar el pressupost municipal i, en definitiva, la gestió municipal a la ciutadania. A més, facilitaran que la població pugui debatre i decidir sobre el model de poble que vol i les actuacions necessàries al municipi, tot fomentant i potenciant la cultura de la participació ciutadana en la gestió municipal.

L’alcalde, Jordi Latorre, ha reivindicat els pressupostos participatius perquè “ofereixen la possibilitat d'influir en la millora del poble i, a la vegada, serà una ocasió perquè es visualitzin també les dificultats que comporta la gestió pública i, alhora, la impossibilitat d'accedir a totes les demandes”. Ha destacat també el fet que sigui una iniciativa oberta a totes les edats (majors de 16 anys), “que ens permetrà escoltar les propostes de tots els veïns des de totes les perspectives”. D’altra banda, ha assegurat que “volem mantenir en el futur aquesta aportació en la forma de prendre decisions i no descartem utilitzar-la en altres ocasions”.

Fases del procés

Presentació i taller de propostes

La sessió d'avui tenia un doble objectiu. Per una banda, s'ha presentat el procés informant sobre com i quan es podrà participar. I per una altra, els assistents a la jornada han tingut l'oportunitat de veure exemples i d'elaborar propostes conjuntes, per tal de pensar entre tots les accions més necessàries per a Torrefarrera.

Fem propostes

A banda de poder elaborar propostes conjuntes durant la sessió d'avui, també s’habilitarà un formulari en paper i telemàtic per tal que ningú es quedi sense poder aportar propostes, del 5 al 21 de maig. Aquest formulari en paper, es pot trobar a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC), al Consultori Mèdic, a Cal Jove, al Centre d’Empreses Innovadores i alweb de l’Ajuntament www.torrefarrera.cat. El formulari emplenat en paper es podrà deixar a la mateixa OAC. El del web, l’enviament és automàtic.

Validació de les propostes

Del 22 de maig al 16 de juny, una comissió formada per personal tècnic municipal realitzarà la valoració tècnica, jurídica i econòmica de les propostes recollides.

Una vegada valorades, les propostes que s’hagin acceptat, d'acord amb l’acompliment dels criteris establerts, es divulgaran a través de tots els mitjans disponibles, per tal que la població en tingui coneixement i pugui votar-les posteriorment.

Votació popular

Del 19 al 30 de juny, tota la població de 16 anys o més empadronada al municipi tindrà l’oportunitat de votar les propostes mitjançant un procés de votació popular.

Es distribuirà un formulari de votacions amb les propostes vàlides per a tota la població. La votació també podrà ser telemàtica. Cadascun dels ciutadans i ciutadanes podran votar un màxim de 3 propostes del formulari.

La votació efectiva es podrà realitzar a l’Ajuntament, presentant el DNI, i telemàticament, mitjançant el procediment establert.

Les propostes finals se seleccionaran segons l’ordre de prioritats obtingut a l’escrutini de la votació i al límit econòmic establert, fent les combinacions necessàries per tal d’arribar a la partida determinada per al procés de 45.000 €.

Tancament i avaluació del procés

Del 17 al 21 de juliol es realitzarà una sessió de presentació pública dels resultats del procés on es mostraran les propostes guanyadores.

Per tancar el procés, la comissió de coordinació elaborarà una memòria del mateix com a eina de millora per a edicions futures.

Veure notícies relacionades