Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Festival Treubanya de Torrefarrera clou amb èxit la 2a edició amb prop de 1.200 espectadors durant el cap de setmana

L’organització celebra la bona acollida d’aquest certamen que tindrà continuïtat el pròxim any

DILLUNS 30 MAIG 2022

Ahir diumenge, 29 de maig, va tancar el 2n Festival Treubanya de Torrefarrera, amb èxit de públic i amb la mirada posada ja en una tercera edició. El festival familiar d’arts escèniques organitzat per la Regidoria d’Infància i Igualtat de l’Ajuntament va aplegar, durant el cap de setmana, prop de 1.200 persones que van assistir als espectacles programats en tres espais de la localitat. 

En total, s’ha organitzat tretze espectacles i activitats de diferents disciplines artístiques com teatre, circ i titelles, a càrrec de companyies catalanes, cinc de les quals són lleidatanes, i també de l’Aragó. Entre els espectacles que s’han pogut veure a Torrefarrera destaquen “La Llàntia Meravellosa” de Festuc Teatre, “Fuera de Stock” d’Edu Manazas, “Sabor” de Sound de Secà, “Iter” de la companyia Infra-Poètic-Circ o “La mama dels arbres” de Fes-t’ho com vulguis, entre altres. 

L’alcalde de Torrefarrera, Jordi Latorre, ha valorat molt positivament aquesta segona edició del Treubanya, destacant que “l’èxit d’assistència i el magnífic ambient respirat aquest cap de setmana ens mostren que aquest festival ha vingut per a quedar-se i ja pensem en una tercera edició”

Des de l’organització es vol agrair la col·laboració del voluntariat, del jovent de Torrefarrera, de les entitats i del jurat del concurs de contes i relats, i a les companyies de teatre per posar el seu art al servei de la societat.  

Enguany, la programació del Festival ha posat especial atenció a mostrar la interculturalitat i la diversitat existents a la societat. El certamen ha comptat amb una programació amb perspectiva de gènere, inclusiva i diversa, que pretén promoure la coeducació, la cooperació i la pau. A més, s’han programat espectacles amb valors i de qualitat, apropant la cultura als infants i adolescents del municipi, i donant a conèixer Torrefarrera arreu. 

Com a activitats transversals dins el Festival Treubanya, s’ha organitzat un taller de teatre jove i també la segona edició del Concurs de contes i relats curts Treubanya, adreçat a infants i joves de 8 a 18 anys, dividits en dues modalitats per edats.  

En total s’han rebut 22 històries per participar en el concurs i el jurat ha escollit en la modalitat A (per a infants de 8 a 13 anys) el conte “La Cinderalla Moderna”, escrit per Alèxia Pardo i Elena Sanahuja, i en la modalitat B (joves de 14 a 18 anys) el relat guanyador ha estat “Acceptació” de Guillem Banlles. Els premis, que consistia en un lot de llibres i material educatiu, es van entregar durant la inauguració del Festival Treubanya, el passat dissabte, 28 de maig. 

La xerrada teatralitzada “Racisme: el pa de cada dia” va inaugurar el Festival el dissabte, 28 de maig al matí, a càrrec de l'associació Ndiatiguia de Lleida, amb la participació de Nogay NdiayeRaiman Diallo i joves de Torrefarrera, i adreçada a famílies, professorat i altres professionals que treballen amb infància o adolescència. 

A la tarda va ser el torn de l’obra “La Llàntia Meravellosa”, a càrrec de la companyia lleidatana Festuc Teatre que va omplir l’Espai Sala amb 250 persones. Les entrades per a aquest espectacle aniran en benefici d’AFANOC. 

Durant el cap de setmana, els infants han pogut jugar a l’Espai Melic instal·lat a l’Espai Botera, una zona de joc i moviment lliure on la canalla ha gaudit de manera sensorial d’estructures de fusta i joguines inspirades en la mirada de la Dra. Pikler.  

A la tarda de dissabte, la música de “Sabor” del grup segarrenc Sound de Secà va fer les delícies del nombrós públic que es va aplegar per seguir l’itinerari de l’espectacle pels carrers del municipi. 

El circ també va estar present en aquest primer dia de Festival amb l’espectacle de circ i acrobàcies “Fuera de Stock”, del saragossà Edu Manazas, que parla de somnis, d’esperances, d’il·lusions, de la vida, de viure-la, de joc. I per tancar el primer dia de Festival, va tenir lloc el contacontes “Posa’t a les sabates”, a càrrec de 4Contes.  

La programació d’ahir diumenge, 29 de maig, va començar a l’Espai Miremont amb “Iter” de la companyia Infra-Poètic-Circ, una peça que parla sobre el desgast dels cossos de circ, sobre la valentia de deixar anar i la fragilitat d’iniciar. 

A migdia, l’Espai Sala va ser l’escenari de l’obra de titelles “La mama dels arbres”, de la companyia Fes-t’ho com vulguis. I a la tarda va ser el torn de l’obra “Kàtia” de la companyia Teatre Nu

L’Espai Botera va acollir el conte teatralitzat “Paraula d’una nena negra”, a càrrec de Maisa Perk, que combinava ball, cant i titelles, per explicar una història multicultural. I a l’Espai Miremont va tenir lloc l’espectacle musical “De poetes cançonetes”, de la companyia Toni Xuclà, on la poesia infantil de grans autores i autors catalans es converteix en un divertit viatge. 

També va arribar a Torrefarrera La Sextruck, la caravana pedagògica que va oferir informació i formació sobre sexualitats, afectivitats i feminismes, a l’Espai Botera.  

I va cloure la 2a edició del Festival Treubanya l’espectacle de circ “La Sextruck ha llegado a su comunidack”, a càrrec de La Churry, que va compartir amb tothom les singulars experiències sexuals i afectives de la seva vida.