Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El 29 i 30 de maig arriba el Treubanya, el 1r Festival familiar d’arts escèniques de Torrefarrera

Amb una programació coeducativa, cent per cent diversa, inclusiva, cooperativa i igualitària, comptarà amb la xerrada teatralitzada “Prou! Surto del conte”, realitzada especialment per a l’ocasió, a càrrec de Cristina Vila, creadora del projecte “Cambia el cuento” . L’il•lustrador Joan Turu realitzarà un mural amb l’alumnat de 3r de l’Escola La Creu de Torrefarrera que donarà la benvinguda als visitants del festival.

DILLUNS 17 MAIG 2021

El cap de setmana del 29 i 30 de maig se celebrarà la 1a edició del Festival Treubanya, el Festival familiar d’arts escèniques de Torrefarrera, que comptarà amb cinc espectacles de diferents disciplines artístiques com teatre, circ i màgia, a càrrec de cinc companyies catalanes, dues d’elles lleidatanes. Les entrades per a les activitats es poden comprar a partir d’avui a través de la pàgina web https://festivaltreubanya.koobin.cat.

“Estem molt contents de poder presentar enguany el Festival Treubanya, que l’any passat vam haver de suspendre a causa de la COVID-19, una iniciativa de la Regidoria d’Infància i Igualtat, amb una visió clarament inclusiva, igualitària i coeducativa”, destaca l’alcalde de Torrefarrera, Jordi Latorre, que afegeix que el festival es farà “amb totes les mesures de seguretat i prevenció contra la COVID, però també amb tota la il·lusió i les ganes de poder tornar la vida i l’espectacle al nostre poble”.

Per la seva banda, la regidora d’Infància i Igualtat, Raquel Serrano, ressalta el vessant participatiu del certamen “el jovent de Torrefarrera ha ajudat en la decoració del festival i, a més, l’alumnat de 6è de primària de l’Escola La Creu ha participat en el concurs de contes coeducatius que hem organitzat en el marc del Treubanya”.

El festival s’inaugurarà dissabte, 29 de maig, amb la xerrada teatralitzada “Prou! Surto del conte”, realitzada exclusivament per al Treubanya, a càrrec de Cristina Vila, creadora de “Cambia el cuento”, un projecte que treballa la coeducació com a eina de transformació. Els contes populars són una oportunitat per a reflexionar entorn als estereotips de gènere que es transmeten durant la infància. “Cambia el cuento” proposa explicar els conte des d'una altra perspectiva per a visibilitzar les desigualtats amagades en moltes de les històries universals.

El Festival Treubanya està ideat per al públic familiar, posant especial èmfasi en els infants de 0 a 12 anys, amb una acurada programació coeducativa i plural, amb espectacles que respecten valors com la perspectiva de gènere, la diversitat, la inclusió, la cooperació i la pau. Els espectacles tindran lloc en dos espais de la localitat: l’Espai Sala (Sala Social de l’Ajuntament) i l’Espai Miremont (plaça Miremont).

Paral·lelament al certamen, els dies 18 i 25 de maig l’il·lustrador Joan Turu, realitzarà un mural cooperatiu amb l’alumnat de 3r de l’Escola La Creu de Torrefarrera que donarà la benvinguda als i les visitants del Treubanya en els diferents espais.

Programa d’espectacles del 1r Festival Treubanya

El Festival Treubanya aixecarà el teló dissabte, 29 de maig a les 11 hores, amb la xerrada teatralitzada “Prou! Surto del conte”, a càrrec de Cristina Vila i la Companyia Anatomia del Cactus. Cristina Vila és sociòloga i creadora del projecte "Cambia el cuento" i farà una xerrada participativa, adreçada a professorat, famílies i infants majors de 10 anys, sobre desigualtats de gènere, mites de l'amor romàntic i violències sexuals. Vila estarà acompanyada de la representació in situ dels contes de la Caputxeta vermella i la Bella, de la mà de Clara Olmo i Àngel Pérez, de la Companyia Anatomia del Cactus. L'objectiu és parlar de desigualtats, estereotips de gènere i desemmascarar la violència masclista present en els contes infantils i en la societat.

També dissabte, les 17 hores, serà el torn de l’espectacle de teatre “Camí a l’escola”, de la companyia Campi Qui Pugui, adreçat a majors de 5 anys. “Camí a l’escola” és la història de tres germanes que s’enfronten diàriament a adversitats per arribar a l’escola. Tres nenes que viuen en un país qualsevol, en un lloc llunyà i proper alhora, que no parlen cap idioma concret i els parlen tots a la vegada. Un espectacle visual i sense text que s’inspira en la història real d’infants d’arreu del món. Infants autònoms i capaços, que comparteixen les ganes d’aprendre i canviar el seu món.

I a les 19 hores, tancarà les actuacions de dissabte l’espectacle de pallassos i circ “La Bella Tour” de la companyia del mateix nom, per a tots els públics. Quan el circ estava en ple moment i el públic aclamava les habilitats dels acròbates i el coratge dels domadors cada nit, els pallassos eren l’ànima de l’espectacle fent riure tant a infants com adults. Ara ja no queden malabaristes, ni acròbates, ni màgia. Tan sols aquests dos pallassos i la seva herència de circ dins d’una caixa. Cada dia intenten, amb esforç, mantenir la tradició familiar. Algun cop amb èxit, altres amb catastròfic resultat. En qualsevol cas no tiraran la tovallola fins arribar al seu objectiu: la rialla del públic.

Diumenge, 30 de maig a les 10.30 i a les 12.00 hores, es podrà gaudir de l’espectacle de teatre musical “KL’AA, la teva cançó”, de la companyia Inspira Teatre, adreçat a infants de 0 a 5 anys i les seves famílies. “KL’AA, la teva cançó” és un viatge musical de l’infant en la descoberta del món. Una experiència visual i sonora a través de la veu i la cançó. Posa de manifest la veu com a fonament de la presència humana, com a vehicle d’identitat. L’espectacle es va construint gràcies als sons. Els sons que emet un nadó per comunicar-se. A partir d’aquí sorgeix la música.

I a les 18.00 hores, clourà la 1a edició del Festival Treubanya l’espectacle d’humor gestual i màgia per a tots els públics “The Postman”, a càrrec de Txema Muñoz. Diuen que “The Postman” és l’únic carter que ha repartit cartes a més de vint països dels cinc continents. Ha entregat paquets a la reina d’Anglaterra, al Papa i a dos presidents de la Casablanca. Reparteix tot el que té persona destinatària. Però s’adona que té un paquet sense adreça ni remitent. No sap per a qui és. Què ha de fer?